Cxense Display
Findes i: #61 (Oktober/2011) side 16
Artikeltype: Portræt
Forfatter(e): Jesper H. Andersen
   
Opstart af en it-virksomhed behøver ikke være en lang ensom vej. Hos Founders House er der sørget for hygge og hjælpende hænder, så man kan slippe dagligdagens små bekymringer og dykke dybt ned i sit web- eller mobilprojekt.

Jeg har nærmest præstationsangst. Her sidder de seje iværksættere, de rigtig seje, dem der ved alt om at programmere til web og mobil og det der er værre, alle tidens iværksætterbuzzwords hovedkontor – og jeg skal skrive om dem. På print. Jeg forestiller mig, at de tænker, det er meget sødt at nogen stadig gider udgive noget på papir, og hvad søren, det gør vel ingen skade. Men de lader sig ikke mærke med det. Faktisk virker de alle sammen rigtig flinke og nede på jorden.
Det er ikke tilfældigt, forstår jeg på en af husets stiftere, Tine Thygesen (hende har den opmærksomme læser mødt et par gange før, senest som direktør for ”23” og før da som direktør for Venture Cup – ak ja, nogle har bare bedre forbindelser end andre, men det er i øvrigt heller ikke tilfældigt, afslører denne supernetværkende kvinde i en bibemærkning. Det kan vi altid komme tilbage til en anden god gang). Hvorom alting er, så er husets beboere blandt andet valgt ud fra, at de skal være nogle rare folk at omgås, og derudover skal de være ambitiøse med deres projekter.
”Det vigtigste er ambitionsniveauet. Stort set alle tjener penge eller har fået venturekapital. Det skal være startups, der har globale ambitioner. De skal have attitude,” siger Tine Thygesen.
Det er den ene (eller jo faktisk den anden) ting. Den anden (eller tredje) er, at de også gerne må være ”programmørheavy”, som Tine Thygesen udtrykker det. Der sidder ti startups hos Founders House, i alt 50 mennesker, og 80-90 procent er programmører. Det er computeralderens håndværkere, vi har med at gøre, og det forklarer måske også det totale fravær af klæder der sælges som sæt i grå eller blå, også hos dem der ellers faktisk arbejder med den kommercielle side af sagen. Den type fernis er der ikke behov for, når afsætningskanalen er nettet og investorerne lige så nørdede som iværksætterne.

Maximal brug af hinanden

Vi befinder os i øvrigt få meter fra Kgs. Nytorv i København, på første sal i Boltens Gård. Kontoret er større end man først lige skulle tro, og centralt er et spisekøkken og en flydestue, der bruges både til afslapning og til at udveksle erfaringer beboerne imellem.
”Når man starter har man brug for en masse ressourcer, som man ikke har råd til og adgang til i starten. Vi manglede et sted i København, hvor der var maximal brug af hinanden, så derfor er det kun for web og mobil startups,” fortæller Tine Thygesen.
Fra ideen gik vejen over igangsætterfirmaet Sortedam Venture, der drives af Simon Schock, Michael Clausen og Christian Risom, og næste stop var som nævnt Boltens Gård. Offentlige penge er valgt fra – det er 100 procent privat finansieret.
”Det er vigtigt, at det er et lækkert sted, der skal se rart ud. Man arbejder så meget, at man nærmest bor her.”
Founders House holder jævnligt åbne arrangementer, hvor resten af opstartsmiljøet inviteres, f.eks. til hack events, eller til at møde en af stifterne af Foursquare, der lige var forbi da han var i byen.
Hyggen spredes også af husets mascot, hunden Bacon, der nærmest bor på kontoret.
”Alle er super geeks, der laver geeky ting. F.eks. en iPhone app der automatisk åbner døren. Vi har også en robot der kan styres via twitter og som livestreamer herfra. Og en flyvende droid,” fortæller Tine Thygesen.
Unødvendigt at tilføje, at det ikke er familiefædre og -mødre der er flest af på Founders House.
”Det er primært folk midt i tyverne. Fra 22 til 35 eller sådan noget.”
Tine Thygesen synes, at projektet er lykkes over al forventning.
”Kulturen skaber sig selv nu. Folk underviser hinanden – ikke arrangeret eller planlagt, det sker af sig selv. Det er vigtigt, at det ikke er et topstyret kontorfællesskab. Folk bestemmer selv, hvad der sker.”
Og selv om indflytning officielt kun er med invitation, kan man godt henvende sig og spørge om man må få lov.
”Men man skal passe ind. Vi sørger for at forstå folks forretning rigtig godt, og mange kommer til de åbne arrangementer først. Det er typisk folk, vi først har lært lidt at kende socialt så vi ved de passer ind, som flytter ind. Vi sørger for, at de møder en bred gruppe af beboere før de kommer, så det er en proces. Men der har jo været fyldt fra første dag, så det er først nu, vi bruger den.”
Et par større firmaer står i kø for at komme ind, og af samme årsag er Founders House ved at udvide med en etage mere.
”Det er mest startups, der allerede gør det ret godt. Man skal være lidt på vej, så man har set værdien i netværk og samarbejde. For det er ikke bygget til dem der primært vil spare,” slutter Tine Thygesen.

Relaterede

Bedre vilkår for videniværksætteren (1) // Det er mit navn... (1) // Manden der ikke kunne lade være (1) // Vagthund i cyberspace (1) // Klogere på forretning (1) // Skal mit firmanavn stå på fakturaen? (1) // 4 timer om ugen er nok (1) // I slipstrømmen af de store (1) // Præciser din internetsøgning (1) // Sprouter.com: Et nyt internationalt social media-site for iværksættere (1) // Softwareudvikling med kenyansk islæt (1) // Da regnskabet gik på nettet (1) // På kanten af fremtiden (1) // Planket af de store (1) // Lever du livet farligt på nettet, eller opdaterer du dine programmer? (1) // Er der penge i folks mobiloptagelser? (1) // Multimedieskatten – alt eller intet (1) // Exit for begyndere – bliv klar til den dag, virksomheden skal sælges (1) // Man er jo bare et menneske (1) // Forord til bogen (1) // Bliv dus med internettet (1) // Byg bare Babelstårnet færdigt (1) // Hvad kan man starte uden en krone på lommen? (1) // På kursus med statstilskud (1) // Hvorfor flytter danske iværksættere til Silicon Valley? (1) // 7 Adwords fejl der kan koste dig dyrt (1) // Matematik med mening (1) // Minister vil ruske liv i slappe websider (1) //
Dansk Iværksætter Forening · NOHO · Flæsketorvet 26 · 1711 København V · CVR: 10172942 · redaktion@ivaerksaetteren.dk · info@ivaerksaetteren.dk
Dudal Webdesign