Cxense Display
Findes i: #78 (November/2013) side 18
Artikeltype: Ung og selvstændig
Forfatter(e): Marie Wandahl Jensen
   
Christian Johnsen og Toke Kruse har flere ting til fælles. De har energi, passion og power, de er startet det samme sted, og så er de begge iværksættere – bare på hver deres niveau. Toke Kruse har påtaget sig rollen som mentor, og han er grunden til, at Christian Johnsen er dér, hvor han er i dag.

Af Marie Wandahl Jensen

Christian Johnsen er 23 år og er ved at tage en bachelor i Innovation og Entrepreneurship. Han mener, at det ligger i hans blod, at han skal være iværksætter.

”Jeg har vel altid haft det i generne, da min mormor og morfar i sin tid har haft købmandsforretning og kro i Skanderborg, så selvom jeg ikke direkte er opvokset med iværksætteri, har det hele tiden ligget i blodet,” fortæller han.

En vinder er en taber, der ikke gav op
Christian Johnsens gåpåmod spirede allerede, da han var barn, hvor han solgte blommer for at få råd til at slik og sodavand fra kiosken. Siden har Christian Johnsen startet to virksomheder på tre år – dog uden nogen særlig stor succes. Det lader han sig imidlertid ikke slå ud af:

”Det er måske en stor kliche, men mit ordsprog og motto er ’En rigtig vinder er en taber, der ikke gav op’, og jo mere erfaring man får, des bedre bliver man til at eksekvere på de forretningsidéer man får. Jeg har lært en hel masse, som jeg bruger konstruktivt til udarbejdelsen af nye koncepter,” fortæller Christian Johnsen.

Han beslutter sig for at kontakte Toke Kruse og få nogle tips til at overleve som iværksætter. Inden han får set sig om, har han skaffet sig en af Danmarks største iværksætter-ikoner som sin personlige mentor og en praktikplads i San Francisco:

”Det var en chance, der blev taget. Jeg vidste ikke, hvor det ville ende, men det var en chance, der viste, at man kan komme langt ved ikke at være bange for at få et nej,” forklarer Christian Johnsen om sit held. Mellem Toke Kruse og Christian Johnsen er der altid nye idéer i luften og altid et nyt projekt i gang, og på den måde minder de utroligt meget om hinanden.

Fejl er nødvendige
Fra Toke Kruse får Christian Johnsen inspiration til at kickstarte sin egen iværksætter-karriere. Mentoren giver ham indimellem et par velfortjente rap over nallerne, fordi han ofte har mere gåpåmod end reel erfaring. Men fra sine fejl får Christian Johnsen hurtigt erfaring:

”Jeg kaster mig nogle gange ud i tingene lidt for modigt og uerfarent, og som følge deraf laver jeg nogle dumme fejl. Så den sætning, der bliver brugt mest af Toke, er nok: ’Hvor mange fejl har du lavet i dag, Christian?’. Han ser helst, at jeg laver nogle fejl,” fortæller Christian Johnsen grinende. Han konkluderer, at fejl er det eneste, man lærer af, så længe man ikke laver den samme fejl to gange.
Iværksætteri uden for Danmark

Det har været en oplevelse for Christian Johnsen at blive taget med om bord i udviklingen af Billy’s Billing i San Francisco. På den måde har han set de muligheder for iværksætteri, der ligger uden for de danske grænser. Han konstaterer, at alting går meget hurtigere derovre, og at der er en helt anden indstilling til det at starte en virksomhed op.

”For mig er det vigtigt, at man tør bevæge sig ud i et område som iværksætter, hvor man ikke altid kan bunde og ved, hvor man ender. Det er vigtigt at turde tage nogle chancer, velovervejede som spontane, for ellers kommer vi ingen vegne med væksten i danske virksomheder,” mener Christian Johnsen.

Han er af den holdning, at dygtige iværksættere er en mangelvare i Danmark og råder alle iværksætterspirer i Danmark til at finde en mentor eller sparringspartner, der kan booste de gode inputs og give ekstra blod på tanden. Ifølge ham er det samarbejdet mellem mentor og mentee, der leder i den rigtige retning.

Iværksætteriets ukronede konge
Toke Kruse er 30 år og har en bachelor i erhvervsøkonomi og kommunikation, som han har suppleret med en kandidatgrad i informationsteknologi fra CBS.

Allerede som tiårig solgte han æbler, gik med aviser og slog græs for penge. Siden er han blevet professionel iværksætter og er involveret i en lang række forskellige projekter. I løbet af sine ti år som iværksætter har han beskæftiget sig med administration og idégenerering, markedsføring, økonomi, prissætning, ledelse og generel styring af virksomheder.

”Det er hverken den hurtigste, klogeste eller smukkeste, der får størst succes og når længst, men den, som kan omstille sig til nye markeder og situationer - være den, som sætter dagsordenen og dermed bestemme retningen for udviklingen. Den som tør bryde normer og udfordre eksisterende spillere på markedet,” skriver Toke Kruse på sin blog. Mentorens mest succesfulde projekt er uden tvivl virksomheden Billy’s Billing, som han startede i 2011.

Rollen som mentor
Gennem sine erfaringer inden for forskellige brancher, har Toke Kruse lært at identificere, hvad der er gode idéer, og hvad der er faldgruber. Disse erfaringer deler han med Christian Johnsen, som han roser for at være energisk og fuld af gåpåmod: ”Det er som at se mig selv da jeg startede som iværksætter for mere end 10 år siden. Derfor er det også sjovt at være med til at ”forme” en ung iværksætterspire, fordi der er meget at lære,” fortæller han.

Rollen som mentor tager han dybt seriøst. ”For mig er det vigtigt at give tilbage til andre iværksættere - jeg har jo selv stået der engang,” erklærer han. Han indrømmer dog også, at det ikke altid er lige let at være mentor: ”Det er klart, at der også følger et stort ansvar med ved at arbejde med mig - så det er ikke det rene tivoli. Det kræver hårdt arbejde og engagement med en passion for det, vi laver,” pointerer han.

Ihærdighed er en dyd
Toke Kruse understreger vigtigheden af at arbejde med ambitiøse og ihærdige mennesker. Det er ifølge ham selv grunden til, at han kommer så godt ud af det med Christian Johnsen. Ligesom Christian Johnsen, mener Toke Kruse, at der mangler mennesker med ildhu og passion i Danmark. ”Vi har brug for flere af Christian. Folk, der kæmper sig til tops!” erklærer han. Han har stor respekt for folk som Christian Johnsen, der med alle deres projekter og i alt, hvad de gør, udstråler en vilje og en beslutsomhed omkring ikke at give op, før det lykkes.

Denne artikel blev bragt i magasinet IVÆRKSÆTTEREN nr. 78. Magasinet udkommer 8 gange årligt, og fås sammen med medlemsskab af Dansk Iværksætterforening. Et Plus+ medlemsskab som inkluderer magasinet koster 39 kr. pr. måned + moms. Du kan tegne medlemsskab her.

Alt materiale på IVAERSAETTEREN.dk er beskyttet af ophavsret. Dele af artikler og portrætter må refereres med tydelig kildehenvisning. For brug af materiale og artikler til undervisningsbrug mm, kontakt IVÆRKSÆTTERENs redaktion på info@ivaerksaetteren.dk

 

 

Relaterede

Dyrk iværksætterpotentialet hos kvinder og etniske minoriteter (1) // Vi skal leve af markedsorienteret iværksættelse (1) // Er du fri agent eller iværksætter (2) // Den vidensintensive iværksætter ano 2004 (1) // Iværksætter eller entrepreneur (1) // Aldrig for ung til iværksætteri (1) // Sæt din viden i værk (1) // Iværksætterbølgen anno 2004 (1) // Bog: få tid til det du er bedst til (1) // Stress er livstruende - også for virksomheden (1) // Kan jeg starte firma med en partner på 17 år? (1) // Hvordan gør de langtidsfriske? (1) // Flere vækstiværksættere med udenlandsk baggrund (1) // Må vi oprette dansk I/S fra Sverige? (1) // Du skal passe dit firma! (1) // Aldrig mere oliventræer (1) // Kvinder smager på succesen (1) // En verden af muligheder (1) // Stolthed og fordomme... (1) // Let's do the Hub (1) // Iværksættere er helte (1) // “Du skal være klar til at ofre alt” (1) // Den politiske kæp i vores hjul (1) // Ejerledede firmaer er kommet godt gennem krisen (1) // Konkurser rammer hårdt (1) // Iværksættermillioner samler støv i Bruxelles (1) // Team Danmark-model kan bane vej for iværksættere (1) // Vækst og bløde værdier går hånd i hånd (2) // Motivationens kilder (1) // Iværksætteri kan også være storindustri (2) // Imperium med vokseværk (2) // Køge Iværksættermesse (2) // På kursus med statstilskud (1) // Kunsten at vinde englenes gunst (1) // Cykelbanditten bryder med traditionerne (1) // Ny fond vil investere i sociale iværksættere (2) // Danmark skal have flere succesfulde iværksættere (2) // Hvorfor flytter danske iværksættere til Silicon Valley? (1) // Mød de 6 hatte på Iværk&Vækst (2) // Rigets iværksættertilstand (1) // Mød Jesper Buch - manden med opskriften på succes (1) // Iværksætterhøjskolen (2) // Unboss dig selv og din organisation (1) // Fra virksomhedsleder til iværksætter på en weekend (1) // Morten Strunge: Virksomheden er det vigtigste i mit liv (1) // Ideerne kommer af sig selv. Resten er hårdt arbejde (1) // Tøjdesigner pimper campingvogne (1) // Det er aldrig for tidligt at blive iværksætter (1) // Millionær uden forretningsplan (1) // Gamle vaser i nye striber (1) // Pistoler, piger og pilsnere (1) // Bocians økonomiske vejrudsigt: Nu vender det… håber vi (1) // Bliver passionerede iværksættere ramt af stress? (1) // Kom i gang med at fejle (2) // Selina Juul (1) // Interview med direktøren i Københavns første tech co-working space (1) // Iværksætter, forudse fremtiden! (1) //
Dansk Iværksætter Forening · NOHO · Flæsketorvet 26 · 1711 København V · CVR: 10172942 · redaktion@ivaerksaetteren.dk · info@ivaerksaetteren.dk
Dudal Webdesign