Cxense Display
Findes i: #62 (November/2011) side 12
Artikeltype:
Forfatter(e): Christian Walther
   
Når man siger navnet DONG, Vestas, eller Mærsk er det de færreste der tænker iværksætteri, hvorimod mange forbinder Apple og Facebook med iværksætteri. Hvorfor?

Der findes et hav af små iværksætteri virksomheder rundt omkring i verden som sidder og arbejder med Apps til AppStore, dit og dat til Facebook og er del af en omfattende industri som for mange forekommer at være selve kernen af at være innovativ iværksætter.

Jeg fik dog noget af en Aha-oplevelse forleden, hvor jeg var i Esbjerg for at overrække prisen "Årets iværksætterkommune 2011" til borgmesteren og erhvervsdirektøren. Byen summede af aktivitet og virkelyst.

Ingen fiskeri

Alle siger, at der lugter af fisk i Esbjerg. Det passer ikke, da der ikke længere bliver landet fisk i Esbjerg, hvilket også har betydet, at byens fiskemelsfabrik som stod for en god del af stanken er lukket og ved at blive revet ned. Så i dag lugter Esbjerg mere af knofedt og penge.

Jeg fik en rundtur på havnen med erhvervsdirektøren Tom Nielsen, som fortalte spændende historier om nogle af havnens iværksættersucceser. Vi kørte bl.a. forbi et skib, som bedst kan beskrives som en mellemting mellem en boreplatform og en Rødby-færge. Skibet tilhører en iværksætter der har igangsat en virksomhed A2sea. Firmaet servicerer vindmølleindustrien, som i øvrigt fylder helt enormt på havnen. I dag er A2sea førende på deres felt i verden og DONG har købt virksomheden. Det hele er startet af én enkelt iværksætter!

Mærsk har også været ude og opkøbe iværksættervirksomheder med købet af virksomheden Esvagt som servicere olieplatforme.

Ikke kun olie

Mange tror, at olien har overtaget alt i Esbjerg havn. Det er rigtigt, at olieeventyret spiller en meget stor rolle, men vindenergi fylder mere og mere, hvilket har ført til, at Esbjerg har givet sig selv prædikatet "Energimetropol". Pladsen på havnen er blevet så knap, at man har truffet beslutning om at omdanne 1.000.000 m² havbund til havn. Det svare til ca. 140 fodboldbaner.
I løbet af de næste 10 år skal der opsættes 10.000 nye vindmøller i Nordsøen, og en stor del af dem skal udskibes fra Esbjerg.

En anden slags iværksætteri

I bund og grund er de fleste virksomheder på havnen i Esbjerg iværksættervirksomheder. I stedet for at arbejde med software, arbejder de med hardware af den rigtigt tunge slags. De har været på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt og udnyttet mulighederne på en ekspanderende marked. Esbjerg har set, at det er lykkedes mange at skabe "følgeindustrier" til energi og oliebranchen. De har derfor valgt, at det er en vej de skal gå, så de både kan udvikle virksomhederne internationalt og skabe en masse nye af samme slags.

De begynder tidligt

Hvis man vil have at folk skal starte virksomheder, så må man også udstyre dem med en bevidsthed om hvad vækst, handel og iværksætteri er. Esbjerg påbegynder undervisning i emnet i folkeskolen i 7. klasse, og eleverne deltager i Young Enterprise som klæder dem på til at udvise "initiativ og virkelyst".

Denne proaktive tilgang til iværksætteri har nu ganske fortjent givet Esbjerg førertrøjen indenfor iværksætteri i Danmark. Tillykke med det.

Relaterede

Dyrk iværksætterpotentialet hos kvinder og etniske minoriteter (1) // Vi skal leve af markedsorienteret iværksættelse (1) // Er du fri agent eller iværksætter (1) // Den vidensintensive iværksætter ano 2004 (1) // Aldrig for ung til iværksætteri (1) // Sæt din viden i værk (1) // Iværksætterbølgen anno 2004 (1) // Bog: få tid til det du er bedst til (1) // Stress er livstruende - også for virksomheden (1) // Kan jeg starte firma med en partner på 17 år? (1) // Hvordan gør de langtidsfriske? (1) // Flere vækstiværksættere med udenlandsk baggrund (1) // Må vi oprette dansk I/S fra Sverige? (1) // Du skal passe dit firma! (1) // Aldrig mere oliventræer (1) // En verden af muligheder (1) // Stolthed og fordomme... (1) // Let's do the Hub (1) // Iværksættere er helte (1) // “Du skal være klar til at ofre alt” (1) // Den politiske kæp i vores hjul (1) // Ejerledede firmaer er kommet godt gennem krisen (1) // Konkurser rammer hårdt (1) // Iværksættermillioner samler støv i Bruxelles (1) // Team Danmark-model kan bane vej for iværksættere (1) // Vækst og bløde værdier går hånd i hånd (1) // Motivationens kilder (1) // Imperium med vokseværk (1) // Køge Iværksættermesse (1) // På kursus med statstilskud (1) // Kunsten at vinde englenes gunst (1) // Ny fond vil investere i sociale iværksættere (1) // Danmark skal have flere succesfulde iværksættere (1) // Hvorfor flytter danske iværksættere til Silicon Valley? (1) // Mød de 6 hatte på Iværk&Vækst (1) // Rigets iværksættertilstand (1) // Iværksætterhøjskolen (1) // Bocians økonomiske vejrudsigt: Nu vender det… håber vi (1) // Iværksættermentor (2) // Bliver passionerede iværksættere ramt af stress? (1) // Kom i gang med at fejle (2) // Selina Juul (1) // Interview med direktøren i Københavns første tech co-working space (1) // Iværksætter, forudse fremtiden! (1) //
Dansk Iværksætter Forening · NOHO · Flæsketorvet 26 · 1711 København V · CVR: 10172942 · redaktion@ivaerksaetteren.dk · info@ivaerksaetteren.dk
Dudal Webdesign