Cxense Display
Findes i: #10 (December/2004) side 4
Artikeltype: Leder
Forfatter(e): Jesper H. Andersen
   

Det kan være hårdt at være iværksætter i Danmark, hører vi ofte. Der er mangel på kapital, der er administrativt bøvl, der er ingen hjælp af få nogen steder. De rene undskyldninger, hvis man spørger MIT-professoren Kenneth P. Morse, der talte ved regeringens iværksætterprisuddeling forleden. Næh, det handler om vores kultur. For Danmark er et af de skønneste steder man kan starte en virksomhed. For eksempel er myndighederne i det store, relative perspektiv tilgængelige og stiller sig egentlig ikke så meget i vejen, som vi gerne vil gå og tro. »It’s the people,« som hr. Morse udtrykte det.
Hvis vi skal tro det, hvad er der så mere præcist galt? Tør vi ikke? Gider vi ikke? Ifølge Iværksætterindeks 2004 gider vi godt – lidt. Vi mangler faktisk ikke iværksættere, når vi måler os med andre lande i Europa og USA. Vi mangler bare, at flere af dem der går i gang får lyst til at vokse. I Iværksætterindeks 2004 kobles den forskel, der er mellem de 10 pct. amerikanske vækstiværksættere og de 3 pct. danske, med de respektive rammevilkår, som landene byder iværksættere. At der skulle være tale om en særlig amerikansk kultur, som ikke kan kopieres, er ifølge rapporten næppe et holdbart postulat. Tværtimod synes der at være et sammenfald mellem rammevilkår og iværksættersucceser. På de rammevilkår, der synes at være vigtige for start af nye virksomheder, er Danmark fuldt på højde med de bedste. Men på de rammevilkår, der synes at være væsentlige for vækst (konkurslovgivning, finansiering, netværk af rådgivere) halter Danmark bag efter.
Uanset om det er rammevilkår eller kultur, eller andre faktorer som f.eks. et lille hjemmemarked, der er årsagen til vores manglende vækstiværksættere, har 2004 været et år, hvor iværksætteri har været højt på dagsordenen, både politikernes, mediernes, og de private iværksætterorganisationers. Det virker som om, at der i kølvandet af dotcom-bølgen er opstået en ny iværksætterbølge, endnu ikke af vækstvirksomheder, men af iværksættervilje. En bølge, der ikke bygger på varm luft, men på kræfter fra alle steder i samfundet, som trækker i samme retning. Både kulturændringer og lovgivning tager tid. Forhåbentlig vil vi i 2005 komme endnu tættere på et samfund, der skaber vækstiværksættere.
Godt nytår og god læselyst.

Relaterede

Dyrk iværksætterpotentialet hos kvinder og etniske minoriteter (1) // Vi skal leve af markedsorienteret iværksættelse (1) // Den vidensintensive iværksætter ano 2004 (1) // Aldrig for ung til iværksætteri (1) // Sæt din viden i værk (1) // Bog: få tid til det du er bedst til (1) // Stress er livstruende - også for virksomheden (1) // Kan jeg starte firma med en partner på 17 år? (1) // Flere vækstiværksættere med udenlandsk baggrund (1) // Må vi oprette dansk I/S fra Sverige? (1) // Du skal passe dit firma! (1) // Aldrig mere oliventræer (1) // En verden af muligheder (1) // Stolthed og fordomme... (1) // Let's do the Hub (1) // Iværksættere er helte (1) // “Du skal være klar til at ofre alt” (1) // Den politiske kæp i vores hjul (1) // Ejerledede firmaer er kommet godt gennem krisen (1) // Konkurser rammer hårdt (1) // Iværksættermillioner samler støv i Bruxelles (1) // Team Danmark-model kan bane vej for iværksættere (1) // Vækst og bløde værdier går hånd i hånd (1) // Iværksætteri kan også være storindustri (1) // Imperium med vokseværk (1) // Køge Iværksættermesse (1) // På kursus med statstilskud (1) // Kunsten at vinde englenes gunst (1) // Ny fond vil investere i sociale iværksættere (1) // Danmark skal have flere succesfulde iværksættere (1) // Hvorfor flytter danske iværksættere til Silicon Valley? (1) // Mød de 6 hatte på Iværk&Vækst (1) // Rigets iværksættertilstand (1) // Iværksætterhøjskolen (1) // Bocians økonomiske vejrudsigt: Nu vender det… håber vi (1) // Iværksættermentor (1) // Kom i gang med at fejle (1) // Interview med direktøren i Københavns første tech co-working space (1) //
Dansk Iværksætter Forening · NOHO · Flæsketorvet 26 · 1711 København V · CVR: 10172942 · redaktion@ivaerksaetteren.dk · info@ivaerksaetteren.dk
Dudal Webdesign