Cxense Display
Findes i: #4 (November/2003) side 44
Artikeltype: Tema
Forfatter(e): Jesper H. Andersen
   
Bankerne kræver sikkerhed for deres penge. En ændring i Vækst Kautionen gør livet lettere for fremtidens iværksættere

Det er dyrt at blive selvstændig. Hvad enten du har en fantastisk idé, der vil revolutionere verden, eller du overtager en slidt virksomhed, der med et passende indspark kan forvandle sig til en ganske god forretning. Begge dele kræver kontanter. Men når du sidder overfor bankrådgiveren, så er det også her en fordel at satse på et generationsskifte i stedet for på en nystartet virksomhed uden historik. Det fastslår statsautoriseret revisor Jes Lauritzen fra KPMG.
»Det er jo de færreste iværksættere, som har en halv million i banken, de kan brænde af på en drøm om at blive selvstændig. De fleste skal låne penge, og så er det ikke nok at have en fremragende idé,« slår han fast.
Bankerne kræver dokumentation for indtægterne, er revisorens erfaring, og den får de bedst i form at regnskaber og budgetter fra en virksomhed, der allerede har vist sig at være levedygtig.
»Det er klogt at alliere sig med en ekspert, inden du går i banken. Du skal have udarbejdet en forretningsplan, og når banken ser, at du har valgt at bruge nogle penge på at få et professionelt kvalitetsstempel på dit projekt, så går lånet som regel lidt nemmere igennem,« tilråder han.

Flere søger kaution

Men pæne papirer gør ikke arbejdet alene, understreger Jes Lauritzen. Langt de fleste pengeinstitutter kræver at man selv kan stille en vis sikkerhed for pengene. Enten i form af friværdi i et hus eller en kaution fra et familiemedlem.
»Kan man garantere for penge til egenkapitalen på den måde, så er det tit nemmere at låne til driften bagefter – specielt hvis banken kan se i nogle regnskaber, at det er en sund virksomhed, som man har tænkt sig at investere i,« fortæller revisoren.
En anden mulighed er at søge Vækstfonden om VækstKaution. VækstKaution er en garanti for lån optaget til enten køb af virksomheder eller videreudvikling af produkter. Tidligere kunne iværksættere, der ønskede at købe en generationsskiftevirksomhed kun få kaution til køb af goodwill, men de regler blev ændret i juli i år. Nu dækker VækstKautionen køb af hele virksomheden – også varelager og eventuel maskinpark.
Ændringen er gennemført for at frem-me salget af de mange generationsmodne virksomheder rundt omkring i landet. Og hos Vækstfonden er der en svag stigning i antallet af ansøgninger allerede, fortæller kautionschef Niels Kipp Lauesen:
»Vi har klart oplevet en større interesse for VækstKautionen allerede. Vores tal viser, at de traditionelle iværksættere holder sig tilbage med at bede om kautioner til nystart af virksomheder, mens vi på generationsskifteområdet ser en fremgang.«
Og det kan måske tolkes sådan, siger kautionschefen, at flere iværksættere er
ved at få øjnene op for, at den gode forretning er en, der allerede har eksisteret i flere år.

Relaterede

Erfaringer med engle (1) // Det frie initiativ (1) // Overtag en potentiel guldgrube (1) // Købers marked (1) // Holges gamle spand (1) // Hvilken iværksættertype er du? (1) // Hvis bare jeg havde en idé (1) // De nye kom-i-gang-lån til iværksættere (1) // Mens vi venter på kom-i-gang (1) // Vagthund i cyberspace (1) // Eliteiværksættere møder kapitalen i øjenhøjde (1) // Flere iværksættere kan få glæde af skattefri opsparing (1) // Skal jeg etablere mit selskab i Danmark og England (1) // Venture Cup bliver landsdækkende (1) // Bred bund skaber nye stjerner (1) // Gode patenter koster millioner (1) // Skorstens-Meier fik en god idé (1) // Den amerikanske drøm gik i opfyldelse (1) // Likviditet er Gud (1) // Handling gør forskellen – Syv trin i kreativ forretningsudvikling (1) // Socialt og kommercielt entreprenørskab (1) // Kan jeg starte firma med en partner på 17 år? (1) // Hvordan kan investor få 25 pct. af mit enkeltmandsfirma? (1) // Tre måneder med fuld skrue (1) // I slipstrømmen af de store (1) // ”The gate- keepers have lost their keys” (1) // Flere vækstiværksættere med udenlandsk baggrund (1) // Kan vi bruge “Earn Out”-modellen? (1) // Må vi oprette dansk I/S fra Sverige? (1) // Du skal passe dit firma! (1) // Business Angels redder Silicon Valley ud af krisen (1) // Ejeraftaler får skud for boven i den nye selskabslov (1) // En verden af muligheder (1) // Tilbud: Få 9.000 nye iværksættere (1) // Hvordan starter jeg A/S eller ApS? (1) // Manual til forretnigner i Indien (1) // En god weekends arbejde (1) // Vælg virksomhed eller selskab med omhu (1) // Tre måneders intensiv opstart (1) // Mesterlære for iværksættere (1) // ”Lige” over grænsen... (1) // Internationalt udsyn styrker dansk iværksætteri (1) // Venturemilliarder skaber vækstdrømme (1) // På kursus med statstilskud (1) // Ny fond vil investere i sociale iværksættere (1) // Hvorfor flytter danske iværksættere til Silicon Valley? (1) // Husk din yndlingsvin (1) // Sådan får du et lækkert design til næsten ingen penge (1) // Bloddonation og global impact (1) //
Dansk Iværksætter Forening · NOHO · Flæsketorvet 26 · 1711 København V · CVR: 10172942 · redaktion@ivaerksaetteren.dk · info@ivaerksaetteren.dk
Dudal Webdesign