Cxense Display
Findes i: #75 (Juni/2013) side 22
Artikeltype: Økonomi
Forfatter(e): Steen Bocian
   
Den økonomiske udvikling har fyldt meget i danskernes opmærksomhed over de seneste år – og med god ret. Med finanskrisen og den efterfølgende europæiske gældskrise blev vi kastet ud i den værste økonomiske krise siden depressionen i 1930’erne. Men tingene er ved at vende til det bedre. Desværre er vendingen spinkel og de økonomiske udfordringer vil også over de kommende år være store og mange.

Dansk økonomi blev fanget på det forkerte ben af finanskrisen – og vi har måtte betale prisen i form af en kraftig nedgang i beskæftigelsen og et betydeligt dyk i boligformuen. Men en del af krisen har ligesom andre kriser været sund, vi har fået bedre styr på omkostningsudviklingen i de danske virksomheder, og vi forventer nu ikke længere at tjene mere på værdistigninger på vores boliger end på at gå på arbejde. Det er sundt. Det er i krisetider, at fleksibiliteten af dansk økonomi skal vise sin styrke. Når alt går fremad i hastigt tempo, så risikerer man, at en for stor del af produktionsressourcerne bindes i ikke-produktive sektorer.

Det var eksempelvis i vid udstrækning tilfældet med byggesektoren inden krisen – her er produktionen og beskæftigelsen siden faldet kraftigt – igen sådan set sundt nok. Det afgørende er dog, at de frigjorte ressourcer bliver brugt andre steder i økonomien. Stigningen i ledigheden illustrerer imidlertid, at omstillingen er svær – men det bliver den ikke mindre nødvendig af. Det er derfor også af stor betydning, at politikerne ikke stiller sig i vejen for tilpasningen. I tidligere kriser har politikerne opfundet forskellige offentlige ordninger, som har sikret at færre blev ledige, efterlønsordningen i 1970’erne og orlovsordningerne i 1990’erne er eksempler herpå. Konsekvensen blev imidlertid, at kriserne trak længere ud end nødvendigt. Politikerne fortjener ros for ikke at have gjort samme fejltagelse i den igangværende krise. Politikerne har faktisk holdt fokus på reformer, som kan være med til at sikre, at dansk økonomi klarer sig en lille smule bedre over de kommende år end ellers.

Men danske politikere kan desværre ikke hive dansk økonomi op ved hårrødderne. Dertil er vi for afhængige af verden omkring os – vi har desværre ikke en oliefond som Norge. Det har derfor også spillet en langt større rolle, at den europæiske krise har haft trukket ud, end at den nuværende regering lancerede en såkaldt kickstart.

Kickstarten blev en fuser, da økonomien billedligt talt var en knallert med pedaloptræk, uden benzin på tanken som skulle starte op ad bakke. Knallerten bakkede derfor en smule i stedet for at springe fremad. Men heldigvis er der meget, der tyder på, at den europæisk krise langsomt er ved at lette. Det betyder, at vækstbetingelserne for vores hårdt prøvede økonomi også er ved at bedres. Europa har ikke løst alle problemer, men der er i dag større fodslag blandt europæiske politikere og centralbanken om vejen frem. Det gør en forskel. For der har været behov for alternative løsninger til at bekæmpe krisen – og alternative løsninger kræver politisk vilje. Dertil kommer, at verdens vigtigste økonomi USA er på vej op i fart. I USA har man været bedre til at tilpasse økonomien ovenpå krisen, så selvom finanskrisen havde sit arnested der, så har den økonomiske fleksibilitet været med til at sikre, at den hurtigere blev overstået.

Vi skal ikke sætte næsen op efter høj dansk vækst – men måske kan vi nærme os normale vækstrater i løbet af 2014. Det betyder også nye muligheder for dansk vækstvirksomheder, men udfordringerne vil desværre fortsat være mange, da vendingen er skrøbelig.

Denne artikel blev bragt i magasinet IVÆRKSÆTTEREN nr. 75. Magasinet udkommer 8 gange årligt, og et abonnement koster 399 om året + moms. Du kan lige nu tegne abonnement, hvor du modtager de to første magasiner for kun 49 kr. Abonner ved at klikke her

Alt materiale på IVAERSAETTEREN.dk er beskyttet af ophavsret. Dele af artikler og portrætter må refereres med tydelig kildehenvisning. For brug af materiale og artikler til undervisningsbrug mm, kontakt IVÆRKSÆTTERENs redaktion på info@ivaerksaetteren.dk

 

Relaterede

Dyrk iværksætterpotentialet hos kvinder og etniske minoriteter (1) // Vi skal leve af markedsorienteret iværksættelse (1) // Den vidensintensive iværksætter ano 2004 (1) // Aldrig for ung til iværksætteri (1) // Sæt din viden i værk (1) // Gazellesyndromet slår til igen (1) // Iværksætterbølgen anno 2004 (1) // Bog: få tid til det du er bedst til (1) // Stress er livstruende - også for virksomheden (1) // Kan jeg starte firma med en partner på 17 år? (1) // Flere vækstiværksættere med udenlandsk baggrund (1) // Må vi oprette dansk I/S fra Sverige? (1) // Du skal passe dit firma! (1) // Aldrig mere oliventræer (1) // En verden af muligheder (1) // Stolthed og fordomme... (1) // Let's do the Hub (1) // Iværksættere er helte (1) // Vækst – et spring fra ti-meter-vippen (1) // “Du skal være klar til at ofre alt” (1) // Den politiske kæp i vores hjul (1) // Ejerledede firmaer er kommet godt gennem krisen (1) // Konkurser rammer hårdt (1) // Iværksættermillioner samler støv i Bruxelles (1) // Team Danmark-model kan bane vej for iværksættere (1) // Vækst og bløde værdier går hånd i hånd (1) // Iværksætteri kan også være storindustri (1) // Imperium med vokseværk (2) // Køge Iværksættermesse (1) // På kursus med statstilskud (1) // Kunsten at vinde englenes gunst (1) // Ny fond vil investere i sociale iværksættere (1) // Danmark skal have flere succesfulde iværksættere (1) // Hvorfor flytter danske iværksættere til Silicon Valley? (2) // Mød de 6 hatte på Iværk&Vækst (1) // Rigets iværksættertilstand (1) // Iværksætterhøjskolen (1) // Iværksættermentor (1) // Kom i gang med at fejle (1) // Interview med direktøren i Københavns første tech co-working space (2) //
Dansk Iværksætter Forening · NOHO · Flæsketorvet 26 · 1711 København V · CVR: 10172942 · redaktion@ivaerksaetteren.dk · info@ivaerksaetteren.dk
Dudal Webdesign