Cxense Display
Findes i: #51 (Marts/2010) side 31
Artikeltype: Bøger
Forfatter(e): Jesper H. Andersen
   

Der er noget ”aaaaaahhhh” over at sidde med et nyt værk fra en af ledelseslitteraturens store ikoner i hænderne. Fordi man ved, at det er den ægte vare – ikke gennemtygget og fortolket af middelmådige mellemhandlere, men forfattet af en kapacitet med overblik og erfaring, klar i spyttet, tung i pointerne, rigt illustreret med anekdoter og eksempler, og måske vigtigst af alt fri for unødvendig ledelsesbullshit af den slags, som mindre formående forfattere puster sig op med. Klar tale, med andre ord – og vel og mærke 400 sider af slagsen. Det er ikke en bog, du sluger på en eftermiddag. Den tager tid at læse og fordøje, men navigationen gøres lettere og hurtigere af fremhævede pointer i marginen.
Bogens udgangspunkt er, at man ikke kan lære ledelse i universitetets auditorium. Ledelse lærer man ved at udøve det. Intet er ifølge Mintzberg så virkningsfuldt og naturligt som engagerede ledere, der har forpligtet sig til at udvikle sig selv, deres institutioner og deres nærsamfund.
Mintzberg har fulgt 29 forskellige ledere en dag på jobbet for at lære mere om ledelses i praksis, og dette omfattende feltarbejde supplerer bogens teori.
For den lille nystartede iværksætter er dette måske ikke værket, der ligger øverst i bunken, men når der bliver tid til selvudvikling og refleksion (læs: når du ikke længere er i panik 24 timer i døgnet) og din organisation vokser, leverer Mintzberg stof til eftertanke. En lille forsmag og appetitvækker skal lækkes i dette fyndige citat:
”Ledere er ofte nødt til at foregive selvtillid. Det kan være svært nok for relativt beskedne ledere; men for de overdrevent selvsikre er det måske slet ikke vanskeligt, kun katastrofalt” (jha)

Mintzberg om ledelse af Henry Mintzberg, L&R Business, 2010, 407 sider, kr. 460,-

Dansk Iværksætter Forening · NOHO · Flæsketorvet 26 · 1711 København V · CVR: 10172942 · redaktion@ivaerksaetteren.dk · info@ivaerksaetteren.dk
Dudal Webdesign