Cxense Display
Findes i: #97 (Oktober/2016) side 43
Artikeltype: Portræt
Forfatter(e): Karina Hartmann
   
Stifteren af det, der i dag er en international bevægelse, er født i Rusland og flyttede til Danmark som 13-årig. Kampen mod madspild er blevet en trend, som man roligt kan sige, at Selina Juul kan tage virkelig megen ære for. Hun har sat Danmarks største frivillige nationale organisation mod madspild i værk, hvilket hun også har modtaget en flot række priser og udmærkelser for. Iværksætteren har haft æren og fornøjelsen af at få plads i Selina Juuls travle kalender, og hun fortæller engageret om integritet, at bruge sin tid effektivt og det overvældende i at se en lille idé vokse til noget så enormt.

»Integritet og saglighed er super vigtigt for mig. Hvis man skal have vedvarende succes som iværksætter, skal man bevare sin integritet,« understreger Selina indledningsvist. I alle sine blogs, og når hun udtaler sig, går hun altid efter sagen – aldrig personer. Hun har lige fra starten af Stop Spild Af Mad fortalt indlevende om sin barndom i Rusland og en højtelsket
bedstemor, der ikke kasserede så meget som en krumme. Herudover er hun dog meget klar over, hvad det indebærer for hende at være en offentlig person.

»Jeg snakker næsten altid kun om madspild på de sociale medier, jeg udstiller aldrig min person. Som offentlig person er det yderst vigtigt for mig, at jeg er 100 pct. fokuseret på sagen (mindre madspild og grønne emner, red.) og ikke på at være én af de ’kendisser’, der mener alt om alt. Jeg har sagt nej tak til utallige store tv-programmer, radioprogrammer og medvirken i blade og aviser, fordi de ville sætte fokus på min person – eller ville have mig til at tale om mode, tøj, mm., men jeg er ikke i medierne for at blive kendt og skabe selvpromovering, tværtimod for at sprede budskabet om det, jeg har sat i værk.«

HOLDNING SKABER HANDLING
På grund af det gigantiske fokus på madspild er Danmarks madspild på fem år blevet reduceret med 25 pct., som svarer til 4,4 mia. kr.* Det er EU-rekord, og det er også det, Selina fremhæver som en af hendes største milepæle. Det har givet Danmark positiv opmærksomhed fra hele verden, og Selina er blevet citeret adskillige gange i danske og internationale medier. Hun lægger heller ikke her skjul på, at Stop Spild Af Mad er et personligt korstog, som fortsat opsluger nærmest al hendes tid. Og så fremhæver hun bevægelsens enorme og uvurderlige skare af frivillige, når man spørger, hvad der har været med til at afgøre, at Stop Spild Af Mad er kommet dertil, hvor det er i dag.

»Jeg startede Stop Spild Af Mad den 31. juli 2008. Allerede to uger efter var vi i landsdækkende medier. Og så tog det fat! Første gang jeg talte om Stop Spild Af Mad var på Christiansborg. Derefter Europa-Parlamentet. Derefter FN-konference i Düsseldorf med ca. 900 tilhørere. Derefter en konference i Berlin med over 1.300 tilhørere og to TEDx Talks – jeg rejser over hele verden og taler om vores arbejde. Det sjoveste ved hele denne bevægelse har uden tvivl været vores fantastiske frivillige – og at se den gigantiske opbakning og opleve hele værdikæden rykke.«

Spørger man, hvad det sværeste ved Stop Spild Af Mad er, kommer det frivillige aspekt igen. »Det er alt sammen 100 pct. frivilligt arbejde. Også fra min side. Jeg har arbejdet for Stop Spild Af Mad uden løn i over otte år. Det er selvfølgelig hårdt, og det holder nok ikke i længden, især når det er blevet så stort og har fået internationalt fokus,« indrømmer Selina med et smil over, at hendes engagement har sat kassering af mad på dagsordenen i Norden såvel som i EU og FN. Det er da også hendes engagement og arbejdsomhed, hun fremhæver, når man spørger til hendes styrke som iværksætter.

FLID OG TIDSUDNYTTELSE
»Vær flittig og ekstremt struktureret. Én ting er, om man er dygtig, men man kan ikke skabe succes uden hårdt arbejde. Stop Spild Af Mad er i dag Danmarks største frivillige nationale organisation mod madspild. Det ville ikke være lykkedes os at vokse så store, hvis jeg var ustruktureret. Enhver form for iværksætteri kræver, at man er struktureret,« fastslår Selina, og fortsætter:

»Det værste man kan gøre ved iværksætteri er at have en ’vi når det nok’-attitude. For så skubber man tingene foran sig, og pludselig skubber man opgaven så langt ud i fremtiden, at man aldrig når at få den lavet færdig – mens andre opgaver hober sig op.«

Spørger man Selina, hvordan hun, ud over det med tiden, bedst vil råde andre iværksættere, svarer hun, at man aldrig skal give op.

»For mig findes der ingen nederlag, der findes lektioner og erfaringer. For flere år siden sendte jeg breve ud til 300 fonde – og fik 300 afslag. Men jeg gav ikke op, og i dag er Stop Spild Af Mad en nationalt og internationalt kendt bevægelse, som er støttet af over 56.000 danskere og samarbejder med EU og FN. Stop Spild Af Mad står også over for et gigantisk nyt gennembrud, så alt det hårde arbejde betaler sig. Mit bedste råd til andre iværksættere er, at man ikke skal give op, men i stedet blive ved med at ændre sin strategi. De folk, som ikke lykkes, er de folk, som giver op alt for hurtigt. Bliv ved, kæmp og skift taktik, indtil det lykkes for dig. Hvis du altid gør, som du plejer, vil du opnå præcis det, som du altid har opnået.«

*Kilde: Landbrug og Fødevarer, 2015

_____________________________

Denne artikel er en redigeret udgave af indlægget Magasinets Profil, der blev bragt i magasinet Iværksætteren #5 / 2016.
Du kan læse mange flere artikler i magasinet, som alle medlemmer af Dansk Iværksætter Forening modtager.
Læs mere om medlemskabet og bliv medlem her.

 

Relaterede

Sæt din yndlingsvase på auktion (1) // En ny istid truer (1) // Kildevandssheiken (1) // Giv mig så noget rabat (1) // Holges gamle spand (1) // En vision skal kilde i maven (1) // Baggrund for dette nummers tema-artikel (1) // Hvilken iværksættertype er du? (1) // Jante mig her og jante mig der (1) // Er du fri agent eller iværksætter (1) // Find tid (1) // Netværk kun for kvinder (1) // Vagthund i cyberspace (1) // Sving dig i lianerne (1) // Netværkeren (1) // Er du stærk i troen? (1) // Hvordan gør de langtidsfriske? (1) // Aldrig mere oliventræer (1) // Kvinder smager på succesen (1) // Stolthed og fordomme... (1) // Styr på leverancerne - når god projekt- styring fører til vækst (1) // Erik Damgaards op- og nedtur (1) // Motivationens kilder (1) // Tænk stort fra start - eller hvad? (1) // Iværksætteri kan også være storindustri (1) // Imperium med vokseværk (1) // Sprogøre for musik (2) // Hvorfor flytter danske iværksættere til Silicon Valley? (1) // Rigets iværksættertilstand (1) // ”If you don’t do the things you fear – then the fear will control your life” (1) // Pistoler, piger og pilsnere (1) // Iværksættermentor (1) // Tre-To-En.Nu: Iværksætteri på en ny måde (1) // They can shout: Graduateland (1) // Bliver passionerede iværksættere ramt af stress? (1) // Kan dine kunder finde dig online? (1) // Kom i gang med at fejle (1) // Iværksætter, forudse fremtiden! (1) //
Dansk Iværksætter Forening · NOHO · Flæsketorvet 26 · 1711 København V · CVR: 10172942 · redaktion@ivaerksaetteren.dk · info@ivaerksaetteren.dk
Dudal Webdesign