Cxense Display
Findes i: #50 (Februar/2010) side 32
Artikeltype: Strategi
Forfatter(e): Jesper H. Andersen
   

Der står et stakkels oliventræ på et kontor – jeg siger ikke hvor. Oliventræet er stakkels fordi dets livsbetingelser er ringe. Som man ser af billedet er der ikke basis for yderligere vækst – det har simpelthen mødt loftet for, hvor stort det kan blive. Endvidere er det er skidt sted, det har vokset sig hen (alright, man må lade det, at der som minimum har været dårlig rådgivning involveret vedrørende placering – sågar måske lidt tvang). Havde det håbet på, at det havde fundet evigt livgivende solskin, viste det sig istedet at være landet under en lidet pålidelig kilde til næring: en elpære. Da krisen satte ind for pæren, og dens lys svandt, måtte oliventræet bittert sande, at det havde satset forkert og uholdbart, på en enkelt svagelig leverandør, der selv var afhængig af udefrakommende faktorer uden for dens kontrol. Og som det ofte er med sådanne faktorer, vælger de det mindst gunstige udfald når nøden er størst.
Interessant er det imidlertid at observere det stakkels oliventræs strategi overfor dets kedelige situation. Det giver ikke bare op og visner bort. Det forsøger sig med forskellige tiltag, og heri (det er næsten ødelæggende for stemningen at gøre opmærksom på det, men ærindet er nu en gang paptykke pointer snarere end litterært raffinement) ligner det os iværksættere. Nogle af os, om ikke andet.
Først giver træet det en skalle med mere af det samme. Det kunne jo være; sådan har det altid gjort; og det har virket indtil nu. Det skyder et nyt skud yderst på en af de stærkeste grene. Hvis ikke der her er resonans for budskabet, så ser det slemt ud. At træet taber kostbar tid på denne ureflekterede rygmarvsreaktion kunne være kritisk, men givet den for os alvidende så tydeligt at se håbløse situation, er det faktisk ligegyldigt. Interessant nok er det, at træet forsøger. Man fornemmer næsten den isnende fornemmelse i træets årer, da kraftanstrengelsen viser sig frugtesløs.
Nu må der radikale midler til. Med en kreativitet og livsvilje, som man i grunden må undres over, at oliventræer besidder, skyder det nu en lang ny satsning ud fra roden. Det går simpelthen tilbage til kerneforretningen, til der hvor det hele startede, og hvorfra den oprindelige succes udsprang. Fra dette punkt, ræsonnerer oliventræet, må alt sættes ind på at genvinde fordum styrke. At det er alt på et bræt ser man af den hast, med hvilken satsningen – den nye gren fra bunden af stammen – skyder frem, og den desperation med hvilken den søger nye græsgange. Ikke en, men flere forgreninger søger efter saftig muld.
Igen desværre forgæves. Oliventræet står i en ørken – en kontorørken, tilmed omgivet af et om muligt endnu fjendtligere, dybfrosset dansk januar-Nørrebro, så selv om det skulle have held til at slynge sig helt ud af sit univers, ville det i bedste fald fryse ihjel, og i værste fald blive skudt.
Som det ser ud nu, er der i virkeligheden kun ét håb for det stakkels oliventræ: At det kan få tilført ny kapital. At en velgører eller en spekulant kommer forbi og samler det op, gentænker hele setuppet, og med kyndighed får det placeret på grønnere enge, hvor solen kan skinne på det, og det kan blomstre igen. Lad os blot sige det uden omsvøb: I dette stadie er der brug for hjælp udefra.
At det overhovedet skulle komme hertil, kunne oliventræet måske have forudsagt langt tidligere med lidt mere erfaring og lidt mere rettidig reflektion og omhu. Men nu står det i suppedasen, i lort til halsen. Kostbare erfaringer rigere. Om føje tid vil dets ejer lade det køre bort, og for mindet og måske muligheden for at bilde sig selv ind, at man dog fik lidt ud af det, nedskrives potten til nul kroner i regnskabet og sælges til ejeren selv til scrappris. Så er den potte ude, kunne man sige, og hvad der måske forekom at være baggrundsstøj var i virkeligheden ejerens bitre mumlen: ”Aldrig mere oliventræer”.
 

Relaterede

Dyrk iværksætterpotentialet hos kvinder og etniske minoriteter (1) // Vi skal leve af markedsorienteret iværksættelse (1) // En vision skal kilde i maven (1) // Baggrund for dette nummers tema-artikel (1) // Hvilken iværksættertype er du? (1) // Jante mig her og jante mig der (1) // Find tid (1) // Den vidensintensive iværksætter ano 2004 (1) // Aldrig for ung til iværksætteri (1) // Sæt din viden i værk (1) // Iværksætterbølgen anno 2004 (1) // Bog: få tid til det du er bedst til (1) // Stress er livstruende - også for virksomheden (1) // Er du stærk i troen? (1) // Kan jeg starte firma med en partner på 17 år? (1) // Flere vækstiværksættere med udenlandsk baggrund (1) // Må vi oprette dansk I/S fra Sverige? (1) // Du skal passe dit firma! (1) // En verden af muligheder (1) // Stolthed og fordomme... (2) // Styr på leverancerne - når god projekt- styring fører til vækst (1) // Let's do the Hub (1) // Iværksættere er helte (1) // “Du skal være klar til at ofre alt” (1) // Den politiske kæp i vores hjul (1) // Ejerledede firmaer er kommet godt gennem krisen (1) // Konkurser rammer hårdt (1) // Iværksættermillioner samler støv i Bruxelles (1) // Team Danmark-model kan bane vej for iværksættere (1) // Vækst og bløde værdier går hånd i hånd (1) // Tænk stort fra start - eller hvad? (1) // Iværksætteri kan også være storindustri (1) // Imperium med vokseværk (2) // Køge Iværksættermesse (1) // På kursus med statstilskud (1) // Kunsten at vinde englenes gunst (1) // Sprogøre for musik (1) // Ny fond vil investere i sociale iværksættere (1) // Danmark skal have flere succesfulde iværksættere (1) // Hvorfor flytter danske iværksættere til Silicon Valley? (2) // Mød de 6 hatte på Iværk&Vækst (1) // Rigets iværksættertilstand (2) // Iværksætterhøjskolen (1) // ”If you don’t do the things you fear – then the fear will control your life” (1) // Bocians økonomiske vejrudsigt: Nu vender det… håber vi (1) // Iværksættermentor (1) // Tre-To-En.Nu: Iværksætteri på en ny måde (1) // Kom i gang med at fejle (1) // Selina Juul (1) // Interview med direktøren i Københavns første tech co-working space (1) //
Dansk Iværksætter Forening · NOHO · Flæsketorvet 26 · 1711 København V · CVR: 10172942 · redaktion@ivaerksaetteren.dk · info@ivaerksaetteren.dk
Dudal Webdesign