Cxense Display
Findes i: #65 (Marts/2012) side 20
Artikeltype: Økonomi
   
Det kan lade sig gøre at styrke virksomhedens likviditet, selv om det er svært at få banken til at åbne for lån og kassekreditter. Vejen går gennem fakturakøb, hvor du tryller kundens lange betalingsfrist om til kontantsalg.

Tandlægen har næppe boret færdigt, før klinikassistenten præsenterer regningen med et nik mod dankortautomaten. Den tid er forbi, da patienterne fik et girokort med en pæn betalingsfrist med hjem.
Nu spørger du måske, hvad det har med dig at gøre. Ikke så lidt, for ligesom tandlægen har brug for penge i kassen, står din virksomhed sig bedst med en solid likviditet. Men i modsætning til tandlægens patienter forventer dine kunder en betalingsfrist på 30 dage, og sælger du til store virksomheder, må du ofte acceptere, at de først betaler efter 60 eller helt op til 90 dage.Det udfordrer din driftskapital, for dine medarbejdere skal have løn, og staten afregner moms med faste terminer.

Et alternativ til kassekreditten

Det er der råd for, nemlig factoring – eller fakturakøb – som er et simpelt redskab, du kan bruge som alternativ til en stor kassekredit. Det foregår på den måde, at du lader et factoringselskab købe den faktura, du vil sende til din kunde. I den traditionelle version betaler selskabet dig 80 procent af fakturabeløbet her og nu, mens de sidste 20 procent minus salær falder, når kunden betaler. Men i dag findes der også en variant, hvor du sælger hele fakturaen til for eksempel kurs 95 mod, at du får pengene i løbet af en dag eller to.

Dermed slutter mellemværendet for dig, mens factoringselskabet venter med at få hele fakturabeløbet til den dag, kunden betaler. Selskabet lever således af kursforskellen, men overtager også hele risikoen. Det er blandt andet det, du betaler for.

Andre fordele ved factoring

Fakturakøb er ikke et nyt begreb. I Sverige er det normalt at overlade sine fakturaer til et finanshus, mens det ikke er særlig udbredt i Danmark og slet ikke blandt små og mellemstore virksomheder. Men med den skærpede konkurrence på finansmarkedet opstår der nye muligheder for iværksættere. Ved factoring veksler du ikke alene dit kreditsalg til et kontantsalg. Du slipper også for at holde øje med, om dine kunder betaler, så du kan koncentrere dig om at hente nye ordre hjem. Factoringselskabet behandler eventuelle indsigelser fra kunden, registrerer betaling og udsender om nødvendigt rykkerskrivelser, beregner morarenter og rykkergebyrer og håndterer eventuel inkasso. Nogle har ikke lyst til at overlade deres fakturaer til andre. Men mange kender den tvivl, der kan opstå, når man skriver en stor regning: Kan jeg være det bekendt? Hvad nu, hvis kunden bliver sur og ikke vender tilbage med en ny ordre?

De bekymringer slipper du for ved factoring. Ved at sende fakturaen gennem andre, fremstår du som en virksomhed, der arbejder professionelt og har styr på tingene.

Kan det betale sig?

Prisen eller kursen for factoring aftales typisk individuelt og er afhængig af branche, kundeforhold og finanshusets kendskab til dig og dine kunder. Alle brancher kan bruge factoring, men det er et krav, at du har leveret den aftalte vare eller serviceydelse.
Om factoring er pengene værd, afhænger af ens behov for kapital. Nogle vil ikke nøjes med 95.000 kroner, når fakturaen lyder på 100.000, mens det for andre er vigtigt at få pengene ind hurtigt. Og det behøver ikke være dyrt. Hvis du sælger en faktura på 50.000 kroner til kurs 95, koster det dig 2.500 kroner. Hvis du selv sender fakturaen, og kunden ikke betaler, skal du selv bruge tid på at sende rykkere. Men reagerer kunden ikke på dine skrivelser, giver du måske op og mister alle 50.000 kroner. Hvis din bruttofortjeneste er på ti procent, skal du omsætte for 500.000 kroner for at tjene tabet hjem. Set i det lys er 2.500 kroner ikke dyrt.

Dine fordele ved factoring

• Du skal ikke vente på, at dine kunder betaler.
• Du maksimerer din likviditet.
• Du minimerer din risiko.
• Du får let ved at planlægge likviditeten.
• Du kan fokusere på din virksomheds kernekompetencer
• Du outsourcer store dele af din administration
• Du får fuldt overblik og kontrol over din likviditet.

Omniveta Finans & Inkasso

Omniveta har dansk- og svensktalende personale og servicerer virksomheder på begge sider af Øresund, både når de handler internt og på tværs af grænsen. Omniveta blev dannet i 2007 for at administrere svenske boliglån og servicere danske bankers kunder i Sverige, men i dag er administration af fakturaer og factoring – fakturakøb – også blandt finanshusets tilbud. Det samme er inkasso og Inkassolight®. Sidstnævnte har Omniveta udviklet udfra, at en betaling sjældent udebliver på grund af uvilje. Ofte skyldes det dårlig administration, en forglemmelse eller misforståelser, så det er vigtigt med en sober og konstruktiv kommunikation, når pengene skal hentes hjem.
Læs mere på www.omniveta.se

 

Relaterede

Erfaringer med engle (1) // Tidligt ud af røret (1) // Isterningemanden (1) // Automatik med sikkerhedsventil (1) // Flere iværksættere kan få glæde af skattefri opsparing (1) // Danmark mangler flere veluddannede iværksættere (1) // Højt at flyve (1) // Den ultimative salgsressource (1) // Alt for få virksomheder har styr på likviditeten (1) // Er det domænesnylteri? (1) // Banken som redningsmand (1) // 3 bøger om søgemaskineoptimering (1) // Hvornår skal din virksomhed sælges? (1) // Kan jeg insistere på betaling via indbetalingskort? (1) // Hvor store rykkergebyrer må jeg opkræve? (1) // Remburs giver sikkerhed i handel uden for EU (1) // Livtag med forretningsmyter (1) // Sådan overtaler du dine kunder (1) // Hjælp, jeg er rig! (1) // Må jeg sælge min nyhedsmail? (1) // Grøntsags revolutionen er over os (1) // Når partnerne skaber din succes (1) // Kapitalrejsning for vækstvirksomheder – myter, trends og den barske virkelighed (1) // Mobiltelefonen som betalingsmiddel (1) // Kapitalfremskaffelse i en krisetid (1) // Venturemilliarder skaber vækstdrømme (2) // Køge Iværksættermesse (1) // På kursus med statstilskud (2) // Kunsten at vinde englenes gunst (3) // Cykelbanditten bryder med traditionerne (1) // Sådan får du dine produkter hjem fra Kina - til tiden, og i rette kvalitet og pris (1) // Sprogøre for musik (1) // Anekdoter fra venturekapitalens barndom (1) // Ny fond vil investere i sociale iværksættere (1) // Husk din yndlingsvin (1) // Unboss dig selv og din organisation (1) // Morten Strunge: Virksomheden er det vigtigste i mit liv (1) // Tøjdesigner pimper campingvogne (1) // Gamle vaser i nye striber (1) // Pistoler, piger og pilsnere (1) // Sådan får du et lækkert design til næsten ingen penge (1) // Skal du bogføre selv eller hyre en bogholder? (1) // Dit PR-arbejde skal have hjerte og skabe værdi (1) // Kom i gang med at fejle (1) //
Dansk Iværksætter Forening · NOHO · Flæsketorvet 26 · 1711 København V · CVR: 10172942 · redaktion@ivaerksaetteren.dk · info@ivaerksaetteren.dk
Dudal Webdesign